Kaihileikkaus

Helsingin Yksityisessä Silmäsairaalassa harmaakaihileikkaukseen pääsee jonottamatta, joko oman silmälääkärin lähetteellä tai soittamalla meille suoraan ja varaamalla ajan sairaalamme kaihikirurgiaan perehtyneen silmälääkärin vastaanotolta. Tutkimus- ja leikkausajan voi joustavasti sopia puhelimitse.

Mitä tutkimuksia ennen leikkausta?

Leikkaava silmälääkäri tutkii potilaan silmät ennen leikkausta, joko etukäteen tai leikkauspäivänä. Tutkimuksessa käydään läpi silmissä mahdollisesti esiintyvät muutokset, jotka mahdollinen lähettävä lääkäri on jo todennut. Tutkimuksessa määritetään yksilöllisesti paras leikkaustekniikka sekä tehdään mittaukset, joiden perusteella valitaan sopivan vahvuinen tekomykiö. Tekomykiö valitaan siten, että samalla vähennetään leikkauksen jälkeistä riippuvuutta silmälaseista. Tekomykiön valinnalla voidaan näkeminen ilman laseja painottaa joko lähelle, esimerkiksi lukemista varten, tai kauas, esimerkiksi ajamista varten.

Leikkauspäivä

Harmaakaihin ainoa hoito on leikkaus. Minkään lääkeaineen, luontaistuotteen tai muun valmisteen ei ole todettu ehkäisevän harmaakaihin syntyä.

Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi eli mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Leikkaus tehdään lähes poikkeuksetta paikallispuudutuksessa, nukutus on tarpeen erittäin harvoin.

Mitä leikkauspäivänä tapahtuu?

Leikkauspäivän aamuna voitte syödä normaalin aamiaisen ja ottaa normaalisti mahdolliset lääkkeet. Saavuttuanne Silmäsairaalaan, tekee leikkaava silmälääkäri esitutkimuksen. Mikäli esitutkimus on jo tehty aikaisemmin, siirrytään suoraan tiputtamaan leikattavaan silmään mustuaista laajentavia tippoja. Tippoja laitetaan useita kertoja odoteltaessa mustuaisen laajentumista.

Leikkaussalissa potilas asetetaan mukavasti makuulleen eräänlaiselle lepotuolille. Käsivarren laskimoon asetetaan kanyyli, jonka kautta annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä jännityksen lieventämiseksi. Verenpaine mitataan ja rinnalle asetetaan sydämen toimintaa tarkkailevat anturit. Anestesiologian erikoislääkäri valvoo potilaan hyvinvointia ja turvallisuutta koko leikkauksen ajan. Leikattava silmä ympäristöineen puhdistetaan ja päälle asetetaan suojaava leikkausliina. Silmä puudutetaan täysin kivuttomaksi tähän tarkoitukseen suunnitelluilla tipoilla. Varsinaisen leikkauksen aikana leikkaava lääkäri kertoo tärkeimmät vaiheet.

Kun leikkaus on ohi ja vointi on hyvä, siirrytte takaisin odotustilaan, jossa Teille tarjoillaan juotavaa ja välipala. Silmähoitajamme käy läpi jälkihoito-ohjeet ja saatte tarkastusajan seuraavaksi aamuksi. Tämän jälkeen voitte lähteä kotiin. Vaikka saattaja ei ole välttämätön, on toisen ihmisen apu kotimatkan kannalta suotavaa. Halutessanne voitte myös yöpyä Silmäsairaalassamme erillistä korvausta vastaan.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen käytetään silmätippoja ohjeen mukaan yleensä 3-4 kertaa päivässä 3-4 viikon ajan. Mikäli tarvitsette apua tiputtamisessa, voidaan sitä järjestää kotisairaanhoidosta. Varsinaisia rajoituksia on vähän. Leikattua silmää ei saa hieroa. Hieromisen estämiseksi annamme mukaan suojakilven, jota suosittelemme käytettäväksi viikon ajan aina nukkuessanne. Nukkumisasento on vapaa. Tavallisten tavaroiden, kuten ostosten kantaminen sekä kumartuminen ovat sallittuja. Silmiä saa heti käyttää katseluun. Lukeminen ja TV:n katselu ovat sallittuja. Leikkauksen jälkeen saatte leikanneen lääkärin matkapuhelimen numeron siltä varalta, että haluatte esittää kysymyksiä.

Milloin toinen silmä on hyvä leikata?

Toisen silmän voi leikata noin viikon kuluttua, kun ensin leikatun silmän tulos ja turvallinen toipuminen on varmistettu. Emme suosittele molempien silmien leikkaamista samana päivänä. Toisen silmän leikkauksen siirtäminen 1-2 viikkoa pidemmälle on toki mahdollista, mutta tämä voi aiheuttaa katselemisessa hankaluutta silmien ollessa eripariset.

Milloin voidaan määrittää uudet silmälasit?

Kuten edellä todettiin, kaihileikkauksessa silmien taittovoimaa muutetaan siten, että riippuvuus silmälaseista vähenee. Usein vanhat silmälasit eivät sovi enää leikkauksen jälkeen. Vaikka riippuvuus silmälaseista on vähentynyt, voidaan uusilla silmälaseilla vielä parantaa näöntarkkuutta. Sopiva aika määrittää uudet silmälasit on noin 1 kuukausi leikkauksesta. Mikäli Teillä on oma silmälääkäri, tekee hän lopputarkastuksen ja lasien määrityksen. Muussa tapauksessa sen tekee Silmäsairaalamme leikkaava lääkäri.

Mikä on jälkikaihi?

Kaihileikkauksessa silmän luonnollinen linssi poistetaan kokonaisuudessaan, eikä kaihi voi enää kasvaa takaisin.
Kaihileikkauksessa säilytetään kuitenkin nk. kapselipussi, koska se on paras paikka asettaa tekomykiö. Tämä kapselipussi saattaa ajan mittaan samentua ja aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin harmaakaihi. Tällöin puhutaan jälkisamentumasta tai jälkikaihista.

Aikaisemmin jälkisamentuma oli varsin yleinen. Nykyisin käytettävien tekomykiöiden materiaalien kehittymisen myötä jälkisamentuman esiintymisen todennäköisyys 2 vuoden seurannassa on vain muutamia prosentteja. Jälkisamentuma hoidetaan vastaanoton yhteydessa avaamalla laserilla kapselipussiin niin kutsuttu optinen aukko, jolloin näkö kirkastuu nopeasti.

Laserilla hoidettu jälkisamentuma ei enää kasva takaisin.

Kaihileikkaus

Turvaa elämänlaatusi
kaihileikkauksella.

 

Laserleikkaus

Turvallisesti eroon
silmälaseista.

 

Kysy leikkauksista
suoraan
hoitajiltamme!

SOITA 0400 - 262 528

Ota yhteyttä sähköpostitse